O-Clean Szeged: professzionális takarítás, szakértelemmel
  • +36 70 677-52-74

Önnek is segíthetünk?

Baktériumok, vírusok, gombák, szennyezések, kellemetlen szagok semlegísítése ózon segítségével. Bárhol, bármikor!

Kérjen időpontot most!

ÓZONOS PENÉSZMENTESÍTÉS

A legmodernebb háztól kezdve, az egyszerű ingatlanokon keresztül egészen az ipari épületekig mindenhol találkozhatunk ezzel a kellemetlen jelenséggel, amely nem más, mint a penész. A ’guglit’ megnyitva jó magam is számtalan technikát, népi hiedelmet és megoldást találtam a penészmentesítésre, azonban egy átfogó és a tüneti kezelésen túlmutató technikát nem. Jelen blog megírása sem véletlen, hiszen erre az egyik leghatásosabb megoldást az ózon jelentheti. Ahhoz, hogy a hatékonyságának okát megértsük, először jobban szemügyre kell vennünk a problémát okozó gombát, hiszen a penész nem más, mint a soksejtű, hifás gombák egy csoportja.

A penészgomba

A penészgombáknak több tucat elterjedt fajtájuk van (pl.: Mucor; Acremonium; Alternaria stb.). Akad köztük, amely kifejezetten a meleg környezetet igényli, azonban vannak olyanok is, amelyek akár 4 celsius fokon is képes növekedni, így a hűtőszekrényben tárolt elemózsiánk sem lehet teljesen biztonságban tőle. Érdekesség, hogy bizonyos fajtái akár az Antarktisz jegében is képesek megélni. Mindezek ellenére közös tulajdonságuk, hogy kialakulásukhoz és növekedésükhöz nedves környezetre van szükség. Vattaszerű kinézetüket a sok ezer elágazó fonal, az úgy nevezett hifák adják. Ezek a hifák belehatolnak a különböző tápanyagforrásokba és bontóenzimekkel kisebb darabokra vágják azokat. Szaporodásuk legtöbbször spórával történik, melyek rendkívül ellenállóak és a házipor is egy részét is ezek alkotják.

Jó vagy rossz?

Öröm az ürömben, hogy megkülönböztethetünk hasznos és kártékony gombákat is. Nagy szerencsénkre az emberi szervezetre igazán komoly veszélyt csak nagyon kevés gombafaj jelent, azonban így is akad számos, amely egészségügyi kockázattal jár. A korábban említett szaporodásnak köszönhetően a spórák szinte mindenhol ott vannak. Egyes vizsgálatok szerint a mikotoxinokat elválasztó fajok magas koncentrációban történő belélegzése akár halált is okozhat. Fokozott veszélynek vannak kitéve a krónikus betegségben szenvedő embertársaink. A penészallergia tünetei igen szerteágazó, hiszen minden szervezet másképp reagál rá, de általánosságban a következőek lehetnek: kiütések, légzési nehézség, orrdugulás, fejfájás, migrén, tüsszögés, fáradékonyság.



TOVÁBBI CIKKEK

Segíthetünk Önnek is ózonos fertőtlenítésben?